Macam-macam cerita

Cerita pertama, pasal Jabatan Imigresen.

No… Nothing bad. I’m actually impressed with their customer service quality. Stop glaring!!! I’m not being sarcastic here. I’m actually happy with the answers the officer gave me. It was very clear, concise, and most of all; assuring. Even the receptionist sounded very friendly. I was already in my ‘battle mode’ this morning before I called them. Like a big fat cat, ready to pounce on the unknowing prey… Wasted betul all the no-nonsense scenarios I planned in my head. By the way, I called Imigresen Shah Alam pagi tadi.

Cerita nombor dua, LHDN Plaza Perangsang.

Yang ini memang bikin sakit hati. Do you kno that kaunter untuk duti setem tutup pukul 3.45pm? Yes… Bukan macam ofis hour biasa. I had a lot of stuff to do in the ofis today. I only came out from The Weld pukul 3pm, thinking that LHDN and Imigresen tutup at least pukul 4.30pm. Dengan segala gembiranya, I parked my car, walk briskly to Plaza Perangsang, naik la lift pigi tingkat 9. And teruslah meruju ke kaunter ambil nombor. This was the conversation yang menyakitkan hati, jantung, dan kepala ku;

Kakak montel LHDN: Nak beli setem duti ke dik?

Aku yang comel: A-aah.

KmLHDN: Ala dik! Kaunter dah tutup.

Aku yang confused: Huh? Baru pukul 3.50pm.

KmLHDN: Besar-besar kita letak sign TUTUP tu kat depan pintu dik. Bahagian duti setem je yang dah tutup. Sebab diorang kena buat balancing before ofis tutup.

Aku yang mintak kesian: Ala kak. Saya lambat 5 minit je. Kat kaunter tu masih ada orang tengah beli setem. Boleh la kak. Saya dari ofis ni.

KmLHDN: Itu last customer la. Datang besok la pukul 8 pagi.

Aku yang dah bengang gell: Ok. Kalau saya datang besok pagi, pukul 8, gerenti boleh dapat duti setem tu 8.01am? Ke nak kena tunggu 8.30am, bila orang kaunter dah siap buka sistem?

KmLHDN: *senyum tersipu-sipu*

Moral of the story; kalau bab tutup ofis ni, TERAMATLAH PUNCTUAL diorang. I kno it’s my fault but at least be a little bit compassionate.

So I have to go to Shah Alam again tomorrow morning. Punah lah harapan aku mau menengok AI live results 8am tomorrow… Sigh…. Hopefully everything will be fine and I can still catch the announcement part. Sigh… I need to stop sighing also… SIGH… Bak kata Gregory House; ” House’s house of whining. State your complaint please”…

Advertisements

3 thoughts on “Macam-macam cerita

  1. I don’t think that 3.45pm thing is fair, sebab it’s a government office, and government office spatutnya ade fix time of closing to BENEFIT the customer, not make them flustered.So what if ofis atas need to do balancing-thingy?That’s THEIR problem.Nasiblah ko monyet balik 15 minutes later.Hello, orang keje gomen skarang bukan macam orang dulu-dulu…gaji skarang bukan main lagi gempak, elaun macam-macam…

    …aku lak yang emo XD

  2. aida says:

    ziah… gomen office memang camtu… aku tiap masa deal dgn gomen office, terutama MAHKAMAH MALAYSIA… lembab ! tak efisyen !

    mrk akan start keje pagi lambat. breakfast dulu. lepak dulu. ‘panas’kan enjin komputer dulu. make up dulu…

    time balik, 15 minit sebelum 5 ptg komputer da off. paling teruk, half an hour before tu phone pun mrk da tak jawab.

    pernah berlaku sekali kat aku. aku nak filing documents kat court muar. on friday, kaunter tutup kul 12 tghari.

    aku pecut giler ke muar nak filing documents penting. aku park kereta kat parking lot depan court. tiket parking aku tercatit waktu 11.45 am. dari parking ke registry court tak lebih 5 minit. aku berlari-lari anak ler gamak nyer… setiba nyer aku kat kaunter, da tutup ! aku jeling jam dinding kat situ da kul 12.03. and orang da takde kat area tu, kosong !!! sedang kan jam dinding baru 3 minit dari kul 12 tghari…

    yg pelik, camner jam mereka lebih cepat dari jam meter parking dan jam aku ?!!! aku tak pernah lambat masuk court sebab jam aku memang ikut waktu standard malaysia…

    pelik !!! tapi benar !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s