Balik dari cuti…

… kerja bertimbun-timbun.

Quick facts:

  • Raya was very quiet this year. No big celebration.
  • Travelling with 2 kids for 2.5hours confined in a small space is stressful (kejadian tarik rambut-gigit-rebut barang telah berlaku).
  • Gambar-gambar raya akan menyusul either hari ni atau besok.
  • Grey’s Anatomy season 6, not as what I expected, hence me saying it’s not very good.
  • I downloaded House tapi belum sempat tengok.
  • Khadeeja panggil Bapak dia ‘Abu’…
  • Ameena Bobot suda pandai sebut ‘Mama’, ‘Nenen’, ‘tatatatatata’.

Sekian…

Sekiranya

afzan___azmi_0173

Ada yang tersalah kata,

terkasar bahasa,

harap diampunkan.

Halalkan segala rezeki yang di beri.

Semoga Ramadhan ini, pergi dengan penuh rahmat dari Nya.

Semoga Syawal diterima dengan penuh keinsafan.

Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga.

Hygiene, people. HYGIENE!

I always find those Chinese from China girls intimidatingly beautiful. With their flawless skin and legs up no the heavens, they all look like they belong on the runway.

But yesterday… Yesterday just spoiled every single mental image I have about them.

Di kala aku line up bayar groceries di Carrefour, I noticed the group of people in front of me. They were obviously foreigners as the men looked very much like Bae Yong Joon and the ladies were like mannequins. Not to say our local flavors doesn’t look that good but you can just tell lah they were not one of us. I noticed they were buying a lot of home stuff (sepit baju, hangers, baldi…), hence me assuming that they were students.

The 2 girls were a total opposite of each other. One was tall, tanned, long straight hair, and has got one of the most beautiful complexions I’ve ever seen. The other one looks like one of those Harajuku girls, exactly like a doll (fair, big eyes, long wavy colored hair). Cantik sungguh la mereka-mereka tu kalau mau dibandingkan dengan aku yang pakai seluar track, selipar jepun, t-shirt yang separa putih, separa Ribena (earlier that day Khadeeja tumpahkan Ribena on me and didn’t even bother to change). Sedang aku sibuk mengamati kecantikan diorang, tiba-tiba, the baby doll girl angkat tangan dia to touch one of the men’s face… ONDE-MONDEEEE!!!!!! Bulu ketiak panjang sebakul!!!!!!!!!!! Bukan yang macam 2 -3 hari ndak shave but full grown like 3 years did not trim type of panjang!

Lepas tu, aku pun taruk balik bihun kering yang aku plan mau masak di dalam bakul ksong di bawah counter…

Moral of the story: cantik macamana pun, kalau mau pakai stp (skirt/short tutup p****t) or baju sleeveless, mesti mau pastikan tiada bulu yang visible.

Sekian, terima kasih!

Littlepods SSC

I’m selling off my brand new Littlepods SSC for RM150 (retail RM199).

Carnival

Carnival

I just bought itĀ last week di atas dasar jiwa boros ku datang mengacau. Sapa-sapa yang mau, let me know. Khadeeja doesn’t want to be carried around and Ameena prefers the pouch gendong.

Sekian. Terima Kasih!

Lagi-lagi cerita KFC

Aku: Combo A satu.

Cashier: Ok. Yang ini ek kak? Yang 9 ketul ayam ni.

Aku: Betul.

Cashier: *looking at the menu above sambil menggaru-garu kepalanya*

Aku: Yang free air soya tu.

Cashier: Akak rasa pinggan yang 2 keping tu free ke kena beli?

Aku: …..

Cashier: Sorry kak. Saya ni baru belajar nak jadi cashier.

Aku: Oh… Ok… *didn’t want to be nasty because she already looked as if she wanted to cry*.

Cashier: *still menggaru kepala sambil mencari mana-mana pekerja lain yang boleh di tanya*

Aku: Ada tak orang yang datang sini nak beli pinggan? Takde kan?

Cashier: Ye tak ye jugak. *sambil memasukkan 2 pinggan free dalam bakul KFC ku*.

And people say I’m being difficult… Benda-benda macam ni la yang buat mulut aku bergerak sebelum otak aku boleh befikir.

Don’t wake the sleeping dragon!

I snapped… I finally snapped.

Setakat sampai yesterday, rekod jiwa baik ku di bulan puasa tahun ni sungguh cemerlang. No fighting at the grocery store. No complaining or bitching about other people (not out loud at least). I was evenĀ  patient enough not to say anything when people cut line depan aku time bayar barang. Yes… It was glorious! I feel like a new person… until yesterday…

Kapowww!!!

Kapowww!!!

  • Jangan suka suppress orang!
  • Jangan pandang rendah terhadap budaya orang!
  • Jangan sekali-sekali menghina budaya sendiri!!!

Ini la orang melayu (mintak mahap banyak-banyak kepada sesiapa yang akan terasa)… Selalu ingat diri diorang satu level tinggi dari orang lain. “Takkan melayu hilang di dunia” konon. KONON!!!! Bahasa Melayu pun sudah hampir lupus, mana kan pulak bangsa melayu.

Sekian. Terima Kasih.