RM800?

Lagi-lagi issue pasal Indonesian maid.

My take on this:

  • Average gaji maid di Indonesia sendiri ialah Rm300 (some gets as low as RM200!). Paling tinggi aku rekemen untuk gaji maid, kalau mau ikut calculation yang betul, increase la at least 50% of the average yang diorang dapat di negara sendiri.
  • In return, instead of paying RM600/month, kita supply la barang-barang peribadi seperti sabun, shampoo, pad, makan, minum… Why I put this here? Sebab ada setengah majikan potong gaji bila beli barang-barang keperluan orang gaji. And bukannya kena beli tiap-tiap bulan pun!
  • Also, give them allowance to make phone calls back home monthly. Example; I put aside RM30/month for my maid to make calls back home. Kalau diorang ada handphone sendiri, kita tolong masuk credit RM30. If they need to use more, barulah kita potong gaji diorang. Sending sms is cheaper than calling!
  • So kalau kita betul-betul calculate;  gaji+makan+keperluan+call = RM600 (average cost).
  • Kesimpulannya, kita bagi gaji Rm450, tapi support barang-barang lain untuk diorang, sebab end cost dia pun sampai jugak RM600!

So how? Agree with me or not? Moral of the story kawan-kawan semua, kepada kita majikan, jangan terlampau berkira dengan orang yang tolong kita jaga anak, masak, bersih rumah. They help us, we help them. And for Kerajaan Indonesia, don’t be too greedy!

Sekian. Terima Kasih.

7 thoughts on “RM800?

  1. I agree.Ni smua dasar tolong-menolong dan tolak-ansur.Although, I’m a tad disturbed by some people (especially parents) yang 100% push all the child-bringing to the maid,I mean, ko dah keje siang hari, balik malam tu spend time lah ngan bebudak, ni tak, smua bagi kat bibik.Bibik pun perlu masa ‘zen’ gak.Paling best?Majikan dapat maid yang rajin solat dan amanah.

    Nevertheless, this is an interesting take on a maid’s salary etc.It’s time for the Indonesian government to rethink their economy status, sibuk jer want to demand this-that.Why lah.

  2. jun.ida says:

    aku setuju. tu blom kira yg kita belikan baju from time to time (tanpa ditolak gaji tau!).
    raya siap aku belikan baju raya kasut raya bagai.
    baru2 ni mak aku belikan henpon lagi.
    cubala contoh2 majikan baik cam aku & keluarga (ececeh, puji diri sket) ni plak yg dikeluarkan dalam news, asik2 kisah dera je kuar, boring aku.

    kalo RM800, apa-apapun aku akan tolak from gaji. bil air+api+penginapan pun aku akan caj. last2 hang dapat 450 gak. silap gaya tah2 tinggal 250 je, baru padan muka.

  3. ye la ziah.
    bumbung tempat berteduh, makan, minum, elektrik, air, tv (if ada astro lagi la kan), tilam, bantal, almari, phone…. semua tu kita supply tanpa berkira.
    gaji tetap maintain. tambah semua tu, takkan la tak cukup. takkan nak kita tambah lagik. kalu aku la kena bayar RM800 tu, confirm aku cut semua kos yg aku kuar di atas!
    kakak aku, bilik maid dia ada air-con, queen size bed, water hitter kat toilet, jamban duduk, almari 3 pintu, cermin dari kepala ke kaki, kipas otomatik ada remote lagik, ada tv kecik (tanpa astro) and radio (kaset).
    camner tu?
    apa la mereka nak berkira.
    sama sama tolak ansur la. every year kita naik kan gaji mereka. bawa gi holiday. so on so on so on…

  4. naziah says:

    so the media should not have reported this to the public yet! Ini la yang bikin orang semua melenting. Belum ada kata putus, kasi heboh2 buat apa nya?! Not good for our and their reputations.

  5. Anna Johan says:

    the indon media was responsible for reporting the not-so-accurate news…then msian media picked that issue from them…tu yg sume org mcm tsunami tu…even the statement to clarify what were the points agreed in the bilateral meeting pn our papers tak ltk as hot news…;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s