1 Malaysia?

Satu jabatan kerajaan pun tak pernah ada regulation yang sama, macamana mau buat 1 Malaysia????

Setiap kali aku travel (KK – KL), I take my loyal maid with me. Aku serius tak boleh handle 2 orang gadis kecil kew sendirian. Boleh kurus mak di buat nya okay?! Kembali kepada story sebenar… So every time kami keluar masuk imigresen, GERENTI rules diorang bertukar-tukar! Sekejap mintak surat kebenaran majikan (Si Epon ni under nama si Ajan), sekejap kata kalau ada tiket balik pun ok. Hari ni, kami kena tahan di pintu imigresen. Nasib baik la airport kosong. Kalau ramai orang, bikin panas lagi. Ikutilah perbualan kami di bawah:

Pegawai Imigresen: Yang ini Puan, bukan saya mau kasi blame Puan ka apa. Tapi cuma mau educate jak.

Me: Educate? Everytime saya limpas ini pintu, kamu kasi tahu saya barang yang berlainan. Banyak terlampau suda education yang saya dapat dari kamu urang tau!

PI: Oh.. Mungkin kebanyakan pegawai yang Puan jumpa tu orang baru. Jadi diorang ndak berapa pasti pasal foreign workers ni.

Me: Makna nya time training ambil orang baru kamu urang tidak ada ajar la ni barang?

PI: Ndak pastilah Puan. Sebab lain department, lain rules…..

Me: ………….

Aku pun malas la mau cakap banyak lepas tu. Marah la! MARAH!!!!!

5 thoughts on “1 Malaysia?

  1. wa ziah aku admire konye ckp lepas! i wish i have d same spunk like u nk perli2 pegawai gomen. tau2 la diorang kang xkasi lepas lansung kang..

  2. Jaja says:

    adooi..tang tu la g malas nk layan…sbb tu la aku rela lepaskan maid aku dr kene soal2jwb yg menyakitkan jiwa..aku rela sakit jiwa kene handle budak2 sorang2 time ulang-alik labuan…

  3. noordinarymomster says:

    i used to face the same dulu masa zaman2 buat permit maid😛 now i’ve given up hiring a maid, tak merasa dahla… hehehe… less headache!😉

  4. jun.ida says:

    kalo dgn imigresen, aku bole karang novel 887 pages pasal diorg
    masa urus maid baru, almost every day/ week aku bkampung kat sana, hari ni ckp lain, besok ckp lain pulak
    bila aku tnya bnyk2, mintak simple explanation kasi senang aku yg rakyat biasa mau faham, dia jwb: puan bacalah kertas yg kami dah bagi tu… aku tnya sbb aku dah bc & tak faham la… kalo dah faham takde la aku tanya kan? kan? kan?
    isk, kang jadi 887pg plak komen aku nih…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s