Apa yang susah betul???

Kementerian Pelajaran needs to stop all this nonsense about teaching Science and Maths in English. Here are my opinions:

  • Pelajar luar bandar banyak menghadapi masalah sebab English is not an everyday language for most of them.
  • Pelajar yang tinggal di bandar pulak, menghadapi masalah dengan subject lain sebab ndak paham certain terms or penerangan dalam bahasa melayu.
  • Adalah lebih bagus kalau kita belajar sesuatu di dalam bahasa ibunda dulu sebelum belajar dalam bahasa kedua.
  • Budak yang masuk sekolah cina or tamil, belajar dalam bahasa cina or tamil. So what’s the problem with learning in BM?
  • Science and Maths are FACTUAL learning. It means, kau belajar dalam bahasa apa sekali pun, 1 + 1 = 2 (one plus one is two… satu campur satu ialah dua… ).
  • Di sebabkan Kementerian terlalu menekankan kepentingan bahasa asing, bahasa melayu sendiri sudah lintang pukang.
  • Zaman kita belajar dulu pakai bahasa melayu, and we turned out to be FINE…
  • Bukan mau cakap apa la jugak, most teachers yang di tugaskan mengajar science and maths in english pun mungkin kurang mahir sebab diorang dulu-dulu pun belajar benda tu dalam bahasa melayu. Unless they have a very strong background in english, which I seriously doubt (sorry again… just an opinion…)…

Kesimpulannya; gunakanlah bahasa kebangsaan kita… Jangan la susah-susah mengejar dunia barat. If the Japanese can, we can too! Banzaaaaaai!!!!!!!!!!

Sekian. Terima Kasih…

p/s: Harap-harap jangan ada yang terasa… This is just one person’s opinion…

2 thoughts on “Apa yang susah betul???

  1. hani says:

    aku setuju semua points…nyusahkan budak2 je belajar maths and science in english…esok2 dah masuk university baru la belajar in english pun apa salahnya…kita semua pun belajar method yang sama dulu…okey je apa skrg???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s